Počet zastupitelů se po říjnových volbách nezmění

19.06.2022 18:19

Jedním z bodů květnového jednání zastu-pitelstva bylo stanovení počtu zastupitelů pro příští volební období. K diskusi byly dva návrhy – 11 členů, jako tomu bylo v šesti ´porevolučních´ volebních obdobích, tj. v le-tech 1990–2010 anebo 9 členů, jako ve dvou posledních obdobích (volby 2014 a 2018).
Výrazným argumentem pro vrácení počtu na jedenáct bylo, že v menším počtu zastupitelů je každá neúčast (v případech nemocí, neod-kladné pracovní vytíženosti či jiného důležitého osobního důvodu) znát. Více lidí může přinést i více pohledů, námětů; lépe se podělí o úkoly, především v krizovějších si-tuacích (obdobích).  
Pádným argumentem pro ponechání 9 členů byla finanční úspora a pak skutečnost, že
o práci v zastupitelstvu není příliš zájem.
U většiny lidí vůbec, u jiných zájem opadne v momentě, kdy zjistí, že jejich představy nelze realizovat tak, jak si při dosavadní neznalosti chodu obce mysleli. Naplnit kandidátku pak často znamená ´velké přemlouvání´.    
V tomto bodě ještě s ohledem na blížící se vol-by připomenu to, co řada našich sousedů, co již v minulých obdobích v zastupitelstvu pra-covali, dobře zná. Nejde o to, aby zastupitel ´odseděl´ pravidelné schůze. Je třeba, aby se seznamoval s příslušnými projednávanými fakty, smlouvami a dalšími dokumenty a také, aby se aktivně věnoval práci ve výboru. Některé jsou časově náročné, pro některé je žádoucí i erudice v příslušném oboru.
Jak už prozradil titulek, většina zastupitelů se vyslovila pro 9 členů. V září tedy budeme volit 9 zastupitelů, kteří pak ze svého středu zvolí starostu obce.