Krajské a Senátní volby říjen 2020

12.12.2020 19:06

Jak se očekávalo, zájem o volby velký nebyl, zvláště pak o volby do Senátu.  

 

Do Kraje jsme s 33,84% sice zůstali za celorepublikovým průměrem (37,95%), účast byla nicméně o pár procent vyšší, než např. v Jestřebí nebo České Lípě. (viz tab. 1)

Ve volbách do krajského zastupitelstva Libereckého kraje vyhráli  Starostové pro Liberecký kraj (SLK), před ANO a Piráty (viz tab. 2)

Z hlediska volebních výsledků jsou Starostové pro Liberecký kraj (SLK) zvláštním fenoménem. Přesto, že kandidují pouze v Libereckém kraji, jejich výsledek v něm byl natolik vysoký, že v celostátních výsledcích dosáhl skoro na 2%. To je víc%, než dosáhla řada politických subjektů s celostátní působností. Mezi všemi ´lokálně působícími´ uskupeními jsou SLK v rámci ČR nejvýraznější.

 

Post senátora v našem volebním obvodě obhájil Jiří Vosecký.

Dosud žádný z dosavadních senátorů za senátní obvod číslo 36 nikdy svůj mandát neobhájil. Až nyní Jiří Vosecký. Jak už jsem uvedla, o senátní volby byl velmi malý zájem. V 1. kole byla účast 32,72% a to si troufnu tvrdit, že mnozí volili do Senátu jen díky tomu, že jedním z kandidátů byl i náš starosta Jiří Štěrba.

Vítězní kandidáti za celý obvod z 1. kola Jiří Vosecký (SLK) a Ing. Vít Vomáčka (ODS) příliš voličů k urnám druhého kola nepřitáhli. 2. kola senátních voleb se u nás zúčastnilo pouhých 9,61% voličů.

Ještě zpět k Provodínské volbě. V 1. kole u nás zvítězil Jiří Štěrba (29,56%) před JUDr. Janem Riedlem (15,59%). Ve 2. pak Vít Vomáčka (72,22%) nad Jiřím Voseckým (27,77). Výsledek naší volby se v tomto případě s celkovým výsledkem za volební obvod, rozchází.

 

Kolik hlasů stačí na to, stát se senátorem?

Za volební obvod č. 36-Česká Lípa se 2. kola zúčastnilo celkem 13.296 voličů, tj. volební účast 11,40%. Z těchto odevzdaných hlasů bylo pro Jiřího Voseckého 52,87%, což je 6.988 hlasů. Taky vám to přijde zoufale málo? A ne, není to tím, že nejsme velké město. Tam to o tolik jiné taky není. Podívejte, kolik hlasů např. dostali noví senátoři v: Brno město - 11.036, Ostrava město - 7.546; ve volebním obvodě Praha 1, byla zvolena M. Němcová, o níž se hovořilo i jako o možné nové před-sedkyni Senátu, ´rekordními´ 13.279 hlasy.
Můžete mi namítnout, že srovnávat počty hlasů s počty při volbě prezidenta nebo se sněmovními hlasy tak úplně nejde. Tak to tedy srovnejme podle poslední volební účasti:
volba prezidenta 2. kolo - 66,60%
volby do Sněmovny - 60,84%      
volby do obecních zastupitelstev - 47,34%
volby do Krajských zastupitelstev – 37,95%
volby do Senátu 2. kolo – 16,74%.
Senátoři disponují nejslabším mandátem.


Letošních voleb se zúčastnili tři občané naší obce

Nikola Rybová  - kandidátka do zastupitelstva Libereckého kraje za SPD
JUDr. Jakub Beránek - kandidát do zastupitelstva Libereckého kraje za Trikoloru
Jiří Štěrba, starosta - kandidát do Senátu za Trikoloru