Tymiánový sirup

30.09.2013 19:18

V období chřipek, zánětů průdušek, bolesti v krku… se vám může hodit babiččin jednoduchý receptík z koření Tymián.

 

2,5 dcl vody přivést v kastrůlku k varu,
když se voda vaří, přimíchat 20 dkg cukru, snížit teplotu jen k mírnému ´probublávání´  a za občasného míchání vařit 20 min. (aby to vytvořilo sirupovou konzistenci, ne karamel).
Odstavit z plotny, přisypat 8 g tymiánu (normálně koupené koření) a přiklopené nechat vychladnout.
Přecedit přes gázu do zavírací sklenice (cca od větší přesnídávky). Tekutinu z koření, zachyceného v gáze, do sirupu ještě dovymačkat.

 

TIP: Pokud byste chtěli použít med, dejte s vodou vařit pouze 10 dkg cukru.
10 dlg medu přidejte teprve na konci postupu, až bude výluh už jen mírně teplý (med se nesmí vařit ani dávat do horké tekutiny!)

Pozor: u suchého kašle med dráždí

 

 

Užívání

dospělí 5x denně 1 kávová lžička

děti 3x denně kávová lžička.

 

Sirup je dobrý užívat nejlépe hned při prvních příznacích. Ulevuje ale i u ´rozjeté´ nemoci, usnadňuje vykašlávání. Babička tím léčila pravnoučkovi i astmatický kašel (pozor ale na možné alergie).

(Nejste-li si užíváním zcela jisti, konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem)